top of page

"Off the grid te leven houdt automatisch in dat je terug gaat naar de essentie"

Zeker in de eerste 10 jaar, toen internet nog niet volstond met DIY video’s en autonome huishoudelijke systemen schaars en duur waren. Eigenhandig legden we low budget vernuftige voorzieningen aan. Tegenwoordig vind je bij ons rocket stove mass heaters en houtkachels, een groentetuin met een zonnige kas, fruit- en notenbomen, maar ook eco-toiletten en een regenwaterdouche. Er zijn meerdere grote vuurplaatsen, lounge-schommelbanken en een waanzinnig zonne-plateau waar je ver uitkijkt over de velden.

Off the grid retreat centrum

Voor Nederlandse begrippen is het vrij bijzonder, leven off the grid. Bekijken we het wereldwijd dan zien we dat het grootste gedeelte van de wereldbevolking off the grid leeft en dat het dus eigenlijk helemaal niet zo bijzonder is. Met de moderne Westerse opvoeding die de meeste van ons gehad hebben lijkt het toch een ver van m’n bed show. Iets wat je tegenkomt op vakantie naar India of Zuid-Amerika, maar zeker niet hoe de meeste van ons hun dagelijks leven zouden willen inrichten. In dit artikel bekijken we voor- en nadelen van een off the grid lifestyle.

 

 

WAT IS OFF THE GRID?

Laten we beginnen met de definitie, want tegenwoordig bestaan er veel verschillende meningen over wat off the grid precies is. Het is het leven zonder reguliere systemen voor riool, water, elektra en gas, de Nuts-voorzieningen dus. Er zijn extremere ideeën in omloop dat het ook in zou houden dat je helemaal niks meer van doen hebt met wat de samenleving te bieden heeft. De mensen die deze mening aanhangen vinden dat je ook geen gebruik kan maken van het internet en dat je volledig zelfvoorzienend dient te zijn om je plekje off the grid te kunnen noemen. Wij wonen en werken hier al sinds 2001 off the grid, waarvan zeker de eerste 15 jaar off de grid gewoon betekende dat je niet aangesloten was op de reguliere voorzieningen.

 

WAAROM IS HET EARTH AWARENESS CENTRUM OFF THE GRID?

Het terrein waar we verblijven is gewoonweg niet aangesloten op bovengenoemde voorzieningen. Dit maakte het des te interessanter al die jaren geleden om ons juist hier te vestigen. Want het moest anders, het roer moest om, daar waren we van overtuigd. Deze mening is de laatste jaren flink populair geworden, maar dat was 20 jaar geleden echt nog wel anders. Het internet was net in opkomst, het zou nog jaren duren voordat je op youtube jouw Mc Guyver-skills kon uitbreiden. De campeerwinkel was eigenlijk de enige plek waar je terecht kon voor je alternatieve oplossingen, peperduur, dat wel..

Dus het moest anders, dat was duidelijk. Maar hoe? Hier begon een lange weg van vallen en opstaan, van experimenteren en ontdekken, nagenoeg zonder geld. Al doende kon je je eigen uitvindingen verbeteren, geprikkeld door een noodzakelijke creativiteit om van niets iets te kunnen maken. Technisch inzicht was onontbeerlijk. Maar ook kijken naar de natuur, leren hoe iets functioneert in de natuurlijke wereld was vaak een bron van inspiratie.

 

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN OFF THE GRID LEVEN?

Het grootste voordeel van hoe dat bij ons gegaan is, is dat je er direct een ander mens van word. Je wordt namelijk instant verantwoordelijk voor schoon (drink)water, een warm huis, een goede afval management. Dat klinkt als een heleboel werk, en dat is het ook. Maar het is heel direct, wat je zaait is wat je oogst. Je leven krijgt eenvoud, je stadse fratsen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Enorme triomfen als dingen gaan zoals je bedoelde en pijnlijke momenten als je merkt dat je tekort geschoten bent. Je eigen warme douche met schoon regenwater kan het uitje van de week worden, voor je gevoel. De ingemaakte bietjes uit eigen tuin een delicatesse. Puur genieten en puur bikkelen wisselen elkaar af. Het voordeel is dat je leven weer ‘echt’ voelt, je voelt weer dat je leeft.

Omdat het belangrijk is dat je leef-plek schoon is en goed functioneert ben je ontzettend betrokken bij alles. Hoeveel water gebruik je? Hergebruik je water ook? Verloopt het composteerproces zoals het hoort? Hoe sluit je een 12-volt systeem aan en vind je het euvel als er iets kapot is? Het ontdekken dat bij deze leefwijze hoort is eindeloos en dat maakt het zo bijzonder. Geen tijd voor depressies want alles is interessant, bruikbaar, nuttig. Je krijgt waardering voor de kleine dingen en tegelijkertijd kun je heel concreet je voetafdruk klein houden, door niet meer te nemen dan je nodig hebt. Dat geeft ook in het grotere plaatje een iets beter gevoel.

Kortom, het maakt je mens. Het haalt je uit je hoofd en in het brengt je in je handen, in de actie. Je hoofd doet mee om oplossingen te bedenken, dingen te onthouden, doet eigenlijk waar het voor bedoelt is. Daarnaast ontstaat er een werkelijke noodzaak om je af te stemmen op de natuur, met de seizoenen te leven. Want als het regent moeten de dakgoten en opvangbakken schoon zijn en als de winter komt wil je de houtvoorraad echt wel in orde hebben.

 

ZIJN ER OOK NADELEN?

Als echte fans van off the grid leven kunnen we bijna wel zeggen dat die er niet zijn. Maar vooral omdat ieder potentieel nadeel een voordeel is voor de levensfilosofie die gepaard gaat met off the grid leven. Als off the grid retreat-centrum hebben we bijvoorbeeld onze beperkingen. Zouden we 7 dagen per week geopend zijn en vele duizenden mensen per jaar over de vloer krijgen, dan zou onze toilet en douche voorziening te kort schieten. De hoeveelheid schoon water die daarvoor nodig is en afval dat dit zou produceren zouden onze systemen overspoelen. Keuzes maken dus. Kwalitatief goede evenementen organiseren, maar weten waar je grens ligt. Hetzelfde geldt in huis. Als het al weken grijs is buiten en de zonnepanelen nauwelijks meer laden, dan is dat niet het moment om de stofzuiger, de broodbakmachine en de wasmachine tegelijkertijd te gebruiken. Keuzes maken dus. Maar dat onderschrijft ook juist de hele off the grid filosofie waar het ons allemaal om begonnen was. We moeten als samenleving tevreden leren zijn met minder. Minder is meer, een levensmotto wat ons persoonlijk heel veel gebracht heeft. Als samenleving zou dit motto heel veel ontevredenheid tackelen.

 

OFF THE GRID, IETS VOOR JOU?

Natuurlijk is er ondertussen veel veranderd. Het off the grid leven hoeft allang niet meer zo spartaans te zijn als hoe het bij ons ooit begon. En youtube staat ondertussen vol met DIY en African-style-solutions om je leven makkelijker te maken. Er ontstaan zo langzamerhand hele woonwijken die standaard hun regenwater opvangen en daar de toilet mee doorspoelen en op welk dak ligt er tegenwoordig geen zonnepaneel? Langzaam beweegt ook de massa zich in de richting van een zuinigere, bedachtzamere houding ten opzichte van de bronnen. En dat hoef je niet eens aan de buitenkant te kunnen zien. Veel innovatieve ontwikkelingen spelen zich af achter de schermen, als gebruiker merk je geen verschil. Maar daardoor blijft ook het bewustzijn achter, dringt het vaak niet echt tot mensen door hoe belangrijk schone lucht en onvervuilde grond is..

Er zijn dus vele gradaties van het leven off the grid. Een leuke manier om kennis te maken met deze manier van leven is om een tijdje te gaan vrijwilligen op een plekje in Frankrijk of om bijvoorbeeld bij ons een retreat mee te maken. 

bottom of page